Bu Blogda Ara

29 Ekim 2010 Cuma

Dunya Sampiyonasi- B Grubu


B GRUBU

Turnuvanin surprizlere en acik, en cekismeli grubu olan B grubunda sira. Bu grupta; son sampiyonanin finalisti Brezilya, son dunya kupasi ve avrupa sampiyonu Italya, avrupa sampiyonasinin diger finalisti Hollanda ile birlikte avrupanin yukselen takimlarindan Cek Cumhuriyeti ile sampiyonanin zayif ekiplerinden Porto Riko ile Kenya var.

Brezilya

Setters: Dani Lins and Fabíola
Opposites: Joycinha and Sheila
Middles: Adenízia, Carol Gattaz, Fabiana and Thaísa
OH: Fernanda Garay, Jaqueline, Natália and Sassá
Liberos: Camila Brait and Fabi


            Gectigimiz 10 yilin belki de en buyuk efsanesi haline gelen muthis pasor Fofao’nun emekliliginden sonra, haleflerinin yetenek ve potansiyel acisindan Fofao’nun yanina bile yaklasamamasi en buyuk sorun belki de Brezilya icin. Dani Lins genc milli zamaninda cok buyuk yetenek gozuyle bakilirken 25 yasina gelmesine ragmen hala genc yetenekten ‘world class’ pasor seviyesine gelemedi. Ze Roberto uzun sure sans tanimasina ragmen yine beklene cikisi yapamayan Ana Tiemi yerine daha deneyimli Fabiola’yi secti son 14’luk kadroya. Ancak uluslarasi anlamda cok fazla mac deneyimi olmayan Fabiola’nin da bu seviyedeki bir takima 2 gomlek eksik geldigini dusunuyorum. Caprazda cok teknik bir capraz olan Sheila ile onun muzmin yedegi Joycinha’yi izleyecegiz. Orta bolgede Cin’le beraber bence en iyi ikiliye sahip takim Brezilya. Fabiana gibi skorer bir orta ile Thaisa gibi blokor bir orta cok iyi bir combo. Ayni zamanda yedek Gattaz da vasatin ustunde bir isim. Yetersiz pasorlerinin performansina gore bu onemli hucum silahlarin mac icindeki etkisi de degisecektir. Koseler ise Brezilya’nin en cok canini sikan kisim. Takimin ideal 6’sindaki iki kose oyuncusu Paula ve Mari gecirdikleri talihsiz sakatliklar yuzunden kadro disi kaldilar. Bir takimin boylesi kilit oyunculari kaybetmesi -Brezilya icin bile- cok buyuk sorun. Ayni zaman da yerine oynatmayi planladiklari capraz kokenli genc smacor Natalia nin da bilek agrilari suruyormus. Bu da demek oluyor ki Carvalho ve Sassa ile idare etmeye calisacaklar grup maclarinda. Paula’nin form durumu yuzunden son anda takima dahil edilen Fernanda Garay’i ise voleybolseverler 2005 Gencler Dunya Sampiyonasindaki performansindan hatirlayabilir –Rodriguez soyadiyla tabiki- 1.79’luk boyuyla kisa kalsa da hucumda aksamayan bir isim. Ancak onun da uluslarasi mac deneyimi yok A milli takimla. Ze Roberto’yu en zorlayacak pozisyon smacor pozisyonu olacak anlasilan. Libero kisminda ise deneyimli isim Fabi’ye destek cikacak genc libero Camila var.
            Brezilya, takim olarak cok onemli bir ekol olsa da sakat olan oyuncularindan dolayi bu sampiyonada acik ara favori degil eski turnuvalarin aksine. Yarifinale cikmak icin Italya ve Amerika gibi iki onemli takimdan birini devirmeleri gerek. Amerika’ya karsi isleri zor olsa da kendileri gibi eksikleri olan Italya’ya dis gecirebilecegini dusunuyorum Brezilya’nin. Tabiki pasorlerinin vasatin ustunde performans gosterip kose oyuncularinin da siritmayacak bir oyun oynamasi gerek. Bu sekilde olursa yarifinal oynayip bir madalya alacaktir Brezilya ama madalyanin rengini simdiden kestirmek imkansiz.

Italya

Setters: Lo Bianco, Rondon
OPP: Ortolani
Middle Blockers: Gioli, Arrighetti, Crisanti, Garzaro
OH: Piccinini, Del Core, Bosetti, Barcellini, Di Iulio
Liberos: Arcangeli, Cardullo


Pasor mevkii icin yasayan bir efsaneye sahip Italya, yedekte de bir pasor icin epey uzun (1.89 cm) olan Rondon’la geldi Japonya’ya. Bence yaraticiliktan uzak paslariyla epey vasat bir pasor olsa da Barbolini Rondon’a guvendigini gosterdi bircok hazirlik macinda oynatarak. Caprazda Bergamo’nun yildizi Ortolani yine belli seviyenin uzerinde oynamaya devam edecektir. Barazza’nin hamilelik surprizinden sonra kadroya cagrilan Garzaro muhtemelen 12 kisilik kadroda yer almayacak. Crisanti’nin ise benchte oturacagini dusunuyorum Arrighetti vasatin altinda bir oyun oynamadigi surece. Ikisi de hucum agirlikli ve blokta vasat ortalar Gioli&Arrighetti bence iyi bir ikili degiller. Barazza’nin yoklugunda hucumdan ziyade blokta etkin birini almak daha akil kari olurdu diye dusunuyorum Italya acisindan. Kose oyunculari acisindan Piccinini ve Del Core gibi iki komplike oyuncuya sahip olmak buyuk avantaj. Hatta kisa boyuna ragmen iyi sicrayip skor ureten Bosetti de var kenarda. Diger smacorlerden Barcellini mansette, Di Iulio hucumda eksik oyuncular. Liberoda ise cok iyi bir sezon gecirip sampiyonlar liginin de en iyi liberosu olmayi basaran Merlo gecen ay ayak bileginden ameliyat gecirince deneyimli libero Arcangeli dahil oldu kadroya. Cardullo’nun da sakatliktan henuz yuzde yuz kurtulmadigini goz onunde bulundurursak bu pozisyonda da aksayabilir Italya
Takim sakatlarindan dolayi eksik oynayacak olsa da, kendileri gibi sakatlarla bogusan Brezilya’yi yenebilecek gucte. Grup birincisini belirleyecek Brezilya maci aslinda bir sekilde yarifinale cikacak takimi da belirlemis olacak. Zira 2. Roundda karsilasacaklari Amerika cok formda ve eksikleri olmayan bir takim. Brezilya macini alamamalari durumunde 5-8 arasi klasman maclari oynayacaktir Italya.

Hollanda

Setter: K. Staelens, Dijkema
Opp: Flier, Koolhaas
OH: Blom, Grothues, C. Staelens (Wensink?)
MB: Visser, Huurman, De Kruijf, Steenbergen
Libero: Van Tienen, Schoot


            En buyuk eksiklik pasor pozisyonu bu takimda. Deneyimli pasorleri Kim’in hamilelikten doneli birkac ay oldu. Dijkema ise hem cok genc hem de ust duzey musabaka deneyimi yok. Caprazda ise bir dunya stari olan Flier takimi sirtlayan isim. Yedegi Koolhaas ise aslinda klup takimi Apeldoorn’da orta oyuncu oynasa da Selinger onu Flier’in yedegi olarak kullaniyor. Kose oyunculari acisindan Almanya’yla beraber en vasat takimlardan biri oldugunu soyleyebiliriz Hollanda’nin. Meijners’in antrenorle problemleri, Stam’in sakatligi darken bu pozisyonda orta oyunculari Wensink’i bile oynatirlarsa sasirmamak lazim. Chaine sakatliklari tekrar edip durdurdugu icin etkili oyun ortaya koyamiyor, Grothues genc, deneyimsiz ve kisa bir oyuncu. Bloom ise bu seviyede bir takima ancak yedek olabilir. Ortada Wensink ve Visser iyi bir ikili. Yedekte de Huurman gibi bir veteran ve genc De Kruijf var. Yillardir milli takimin liberosu olan Van Tienen’in yaninda genc oyuncu Shoot olacak.
            Takimin resmi ve hazirlik maclarindaki performansina bakacak olursak ne Brezilya’yi ne de Italya’yi yenecek kapasitede olduklarini soylemek guc. Muhtemelen grubu 3. Sirada bitirip 8-12 arasi klasman maclari oynayacaklar.

Kenya

setters;Jane wacu, rhoda liyali
middle blockers;praxedese agalla khadambi (c), jackeline barasa,diana khisa
opposite; Lydia MAIYO
wing hitters; Mercy moim, asha makuto,emily mwombe, edna rotich
liberos; mildred odwako, judith tarus

Porto Rico

Libero: Shara Venegas
Setters: Vilmarie Mojica, Michelle Nogueras
Middle-blockers: Alexandra Oquendo, Darangelyss Yantin, Wilnelia Gonzalez
Outside hitters & Opposites: Aurea Cruz, Sarai Alvarez, Karina Ocasio, Tatiana Encarnación, Pamela Cartagena, Naomi Santos

Cek Cumhuriyeti

S: Lucie Mühlsteinová, Michaela Jelínková, 
O: Aneta Havlíčková s Martinou Útlou, 
OH: Helena Havelková, Šárka Barborková, Tereza Vanžurová, Šárka Melichárková, 
MB: Ivana Plchotová, Kristýna Pastulová, Anna Kalistová,
L: Jůlie Jášová.


Takimda Matuskova gibi onemli bir caprazin eksik olmasi buyuk kayip Cekler icin. Boylesi onemli bir turnuvaya uzun zamandan sonra ilk kez katildiklari dusunulurse, cok buyuk beklentiye girmemek lazim. Havelkova ve Havlickova dikkat edilmesi gereken isimler.